Mimo bardzo dużej popularności płyt indukcyjnych, ich wybór nie zawsze się opłaca. Kuchenki gazowe okazują się dużo tańsze w eksploatacji. Dlatego jeśli gotujemy dużo lub gaz wykorzystujemy również do podgrzewania ciepłej wody użytkowej najlepszym wyborem będzie funkcjonalna i modna płyta gazowa. Na co zwrócić uwagę podczas jej wyboru?
Wybór płyty gazowej powinien być podyktowany przede wszystkim względami użytkowymi. Dotyczy to zarówno rozmiaru, jak i sposobu działania płyty. Standardowe płyty gazowe to najczęściej systemy czteropalnikowe. Dlatego jeśli interesują nas mniejsze lub większe płyty gazowe warto zapoznać się z produktami marki DynaCook. W większych kuchniach doskonale sprawdzają się się płyty wyposażone nawet w 5 palników (DynaCook X5), podczas gdy do małej kuchni możemy wybrać płytę gazową z 2 palnikami (DynaCook X2).
Duże znaczenie dla wyboru płyty gazowej ma także wspomniany wcześniej komfort użytkowania. Wyroby DynaCook to unikalne płyty gazowe, które pod względem wizualnym i funkcjonalnym w dużej mierze przypominają płyty indukcyjne, z tą różnicą, że ich użytkowanie nie wiąże się z koniecznością stosowania dedykowanych garnków. Na płytach gazowych DynaCook, podobnie jak na klasycznych płytach palnikowych możemy korzystać z dowolnych garnków i patelni, w tym także polecanych przez profesjonalnych szefów kuchni naczyń żeliwnych.
Podczas gdy w standardowych płytach grzewczych pracujemy na otwartym płomieniu, DynaCook oferuje nam palniki bezpiecznie schowane pod szklaną płytą gazową. Ukrycie palników pod powierzchnią płyty ceramicznej przekłada się nie tylko na estetykę kuchenki, ale przede wszystkim na jej oszczędność. Dzięki temu, że spalanie gazu następuje w wysokiej temperaturze paliwo jest bardziej efektywnie wykorzystywane, w rezultacie czego gotujemy taniej. To szczególnie istotne w gospodarstwach domowych, w których gotuje się często i dużo.
Ukrycie płomienia pod szkłem pozwala również podnieść poziom bezpieczeństwa płyty, która – w tym przypadku w dużej mierze przypomina płytę indukcyjną. Rozgrzane pole grzewcze pozostaje gorące, ale przestrzeń wokół niego nie ma styczności z otwartym płomieniem. Co ciekawe, kuchenki DynaCook są również wyposażone w tzw. pola podgrzewcze, dzięki którym możemy przez długi czas utrzymać pożądaną temperaturę posiłku jednocześnie nie obawiając się o jego przypalenie. Pola te wykorzystują ciepło pochodzące z włączonego palnika. Dodatkowym atutem ceramicznych płyt gazowych jest ich nowoczesny design, dzięki czemu doskonale komponują się w modnych aranżacjach kuchni.
Za wyborem tradycyjnej płyty gazowej z otwartym płomieniem z pewnością przemawia niska cena zakupu. Płyty tego typu należą do najtańszych na rynku. Ich eksploatacja wiąże się jednak z szeregiem kosztów i niedogodności, które warto wziąć pod uwagę na etapie zakupu. Pierwszym argumentem przemawiającym za gazem pod szkłem jest wspomniana wcześniej kwestia wydajności płyty grzewczej, co w dłuższej perspektywie czasu przekłada się na znaczące oszczędności. Kolejne w sposób bezpośredni wynikają ze sposobu użytkowania kuchenki gazowej:
Zamykając płomień pod elegancką płytą szklaną ograniczamy koszty użytkowania płyty grzewczej, jednocześnie podnosząc komfort korzystania z kuchni. Eliminujemy również lepki osad, który wytrąca się podczas spalania gazu w otwartym płomieniu i osadza na różnych powierzchniach tworząc trudny do usunięcia tłusty film.
Oferta płyt gazowych DynaCook obejmuje szeroki wybór rozwiązań, zapewniając bardzo dużą swobodę konfiguracji płyty grzewczej w przestrzeni. Obok standardowych rozwiązań z czterema palnikami marka dostarcza płyty dwu- i trzypalnikowe oraz duże płyty do rodzinnych kuchni z aż pięcioma palnikami. Co ważne, nie tylko liczba, ale również rozmieszczenie palników w ramach płyty wpływa korzystnie na wygodę gotowania. Pola grzewcze zostały rozmieszczone w takich odległościach od siebie, aby nawet na najmniejszej płycie móc w tym samym czasie efektywnie korzystać z obu palników. To spore udogodnienie, które z pewnością docenią właściciele niewielkich kuchni i aneksów kuchennych, których dotychczasowa płyta grzewcza przyzwyczaiła do przygotowywania dań jednogarnkowych.