Płyta gazowa stanowi podstawowy element wyposażenia kuchni. Jej wybór jest bardzo często podyktowany tańszym kosztem użytkowania, jak również preferencjami kulinarnymi. Zwolennicy tradycyjnej polskiej kuchni wolą smak potraw przyrządzanych na otwartym płomieniu od potraw gotowanych na płytach indukcyjnych. Jednak płyta grzewcza z otwartym płomieniem to nie zawsze najlepsze rozwiązanie, zwłaszcza jeśli w domu są małe dzieci lub z kuchni korzystają seniorzy. Atrakcyjną alternatywę dla tradycyjnych płyt gazowych inox stanowią płyty szklane. Czym się charakteryzują? Czy sprawdzą się w Twoim domu?
Płyta gazowa to częsty wybór w polskich kuchniach. Część użytkowników decyduje się gotować na gazie, ze względu na niższe koszty użytkowania kuchenki. Inni wybierają płyty gazowe z przyzwyczajenia. Są tez tacy, którzy woleliby się cieszyć komfortem użytkowania i nowoczesnym designem kuchenek indukcyjnych, ale ich instalacja w domu czy mieszkaniu okazała się niekorzystna.
Wybierając płytę gazową możemy się zdecydować na tradycyjny model inox z otwartym płomieniem lub płytę szklaną. Pod względem wizualnym gazowa płyta szklana do złudzenia przypomina kuchnie indukcyjne. Pod względem użytkowym jest od nich o wiele lepsza – głównie ze względu na wysoką sprawność i konkurencyjną cenę gazu. Zacznijmy od początku…
Płyta gazowa inox to najtańsze rozwiązanie na rynku płyt grzewczych. Płyta funkcjonuje na identycznych zasadach, co tradycyjna kuchenka gazowa z piekarnikiem gazowym lub elektrycznym. Podstawową różnicą jest rozbicie tych dwóch elementów – płyty i piekarnika – co zwiększa możliwość efektywnej aranżacji przestrzeni w kuchni i wpływa na ergonomię procesu przyrządzania posiłków. Nowoczesne kuchenki inox są wyposażone w zapalarki – jest to w tej chwili właściwie standard – dlatego włączanie palników nie wymaga korzystania z zapałek, ani zapalarki zewnętrznej. Jako, że kuchenka działa na zasadzie otwartego płomienia nie musimy również wymieniać garnków, co generuje dodatkowe oszczędności. Niestety pod względem użytkowania kuchenki inox nie zostały pozbawione wad tradycyjnych kuchenek gazowych. Cały czas pracujemy na otwartym płomieniu, którego wysokość regulujemy ręcznie przy pomocy pokręteł. Dodatkowo, musimy pilnować tego, żeby palnik nie został przypadkowo zalany lub zdmuchnięty nagłym powiewem – w obu przypadkach dochodzi bowiem do ulatniania się gazu. Mankamentem jest również trudność utrzymania płyty grzewczej w czystości. Resztki jedzenia przywierają do palników, które wymagają regularnego szorowania. Utrzymanie płyty w czystości jest pracochłonne i czasochłonne.
Płyty gazowe szklane łączą zalety gotowania na gazie z komfortem i wygodą użytkowania kuchni indukcyjnej. Zamknięcie płomienia pod szkłem pozwoliło na zwiększenie sprawności kuchenki, a co za tym idzie odczuwalne obniżenie kosztów jej użytkowania. Podczas gdy tradycyjna płyta gazowa uzyskuje sprawność szacowaną na poziomie od 40 do 50%, płyty ceramiczne osiągają sprawność porównywalną ze sprawnością płyt indukcyjnych. Efektywność tych ostatnich szacuje się na 85 do 95%.
Dodatkowym atutem płyt szklanych jest ich bezpieczeństwo. Płomień pod szkłem obniża ryzyko oparzeń, a nowoczesne systemy sterowania zapobiegają ulatnianiu się gazu – o wszelkich nieprawidłowościach podczas procesu spalania użytkownik kuchenki jest informowany od razu. Dodatkowy system zabezpieczeń przeciwdziała przypadkowemu uruchomieniu pola grzewczego. To wszystko sprawia, że kuchenki gazowe pod szkłem doskonale sprawdzają się w domach, w których są małe dzieci i seniorzy.
Kuchenki szklane są projektowane i wykonywane w taki sposób, aby cały mechanizm wraz z palnikami znajdował się pod szkłem. Taka budowa nie tylko zwiększa bezpieczeństwo korzystania z płyty grzewczej, ale równocześnie przekłada się na komfort pracy i łatwość utrzymania kuchenki w czystości. Nie musisz się już martwić o to, że z garnka coś wykipi i zaleje palnik, ani o trudne do usunięcia przypieczone resztki jedzenia, które obniżają estetykę i bezpieczeństwo kuchenki.
Jaka płyta gazowa jest najlepsza? Jeśli nie zależy nam na gotowaniu na otwartym płomieniu, płyty szklane stanowią o wiele lepsze rozwiązanie. Każde z pól grzewczych posiada indywidualne sterowanie mocą o szerokim zakresie, co pozwala na większą precyzję dostosowania temperatury do przyrządzanych dań. Kuchenki są łatwe do utrzymania w czystości i o wiele bardziej bezpieczne w użytkowaniu. Ich podstawowym mankamentem jest jednak wysoka cena. Użytkownicy poszukujący tanich rozwiązań z pewnością nie będą zadowoleni.