DynaCook czy Solgaz: Wybieramy „gaz pod szkłem”

Gotowanie na gazie wciąż cieszy się w Polsce większą popularnością, niż przyrządzanie posiłków na płytach ceramicznych czy indukcyjnych. Wybór gazu jest podyktowany względami ekonomicznymi oraz naszymi przyzwyczajeniami kulinarnymi. Posiłki przygotowywane na gazie smakują inaczej, niż dania z kuchenki elektrycznej. Dużym atutem płyt gazowych jest również kompatybilność z wszystkimi dostępnymi na rynku naczyniami – od tradycyjnych garnków emaliowanych, aż po naczynia żeliwne.

Decydując się na gotowanie na gazie możemy wybrać spośród dwóch systemów:

  • płyt otwarto palnikowych,
  • płyt wykonanych w technologii „gaz pod szkłem”.

W poniższym artykule skupimy się na porównaniu płyt szklanych dwóch marek – marki DynaCook i Solgaz.

Płyty Solgaz czy „gaz pod szkłem” marki DynaCook?

Na poziomie marketingowym produkty marek Solgaz i DynaCook praktycznie niczym się od siebie nie różnią. W obu przypadkach producenci wskazują na:

  • wysoką energooszczędność, jaką zapewnia wyższa temperatura spalania oraz możliwość precyzyjnego zarządzania mocą grzewczą palnika,
  • bezpieczeństwo użytkowania, jakie wynika z zamknięcia płomienia pod szkłem i ogrzewania wyłącznie wybranego pola grzewczego,
  • wysoki komfort użytkowania,
  • łatwość utrzymania kuchenki w czystości.

Różnice obserwujemy na poziomie użytkowania płyty gazowej. Co wynika z porównania doświadczeń użytkowników płyt Solgaz i DynaCook?

Wydajność grzewcza i czas gotowania 

Technologia gazu pod szkłem zakłada zapewnienie wyższej temperatury spalania, a co za tym idzie większej wydajności i szybszego przyrządzania posiłków. W produktach DynaCook proces ten został opracowany w najdrobniejszym szczególe, co rzeczywiście przekłada się na wydajność energetyczną porównywalną z wydajnością najlepszych kuchni indukcyjnych na rynku. W płytach Solgaz wydajność energetyczna wydaje się być mocno ograniczona, co znajduje wyraz w bardzo długim czasie gotowania. Długi czas gotowania oznacza większy pobór gazu, a w rezultacie brak oszczędności w porównaniu z tradycyjnymi płytami otwarto palnikowymi.

Łatwość utrzymania w czystości 

Jednym z podstawowych atutów przemijających za zamknięciem płomienia pod płytą szklaną miała być łatwość utrzymania kuchenki w czystości. Czyszczenie tradycyjnej kuchni gazowej to trudne i mozolne zadanie, zwłaszcza jeśli podczas gotowania zawartość któregoś z garnka wykipiała i zalała palnik. Gaz pod szkłem – przynajmniej w teorii – myje się szybko i bez trudu. Jak to wygląda w praktyce?

Zarówno płyty DynaCook jak i Solgaz są całkowicie pozbawione wystających elementów. Pod tym względem oba rozwiązania oferują o wiele większą łatwość utrzymania w czystości niż kuchenka z palnikami. Co jednak z przywieraniem substancji do szkła? Technologia DynaCook zakłada bardzo precyzyjne ukierunkowanie mocy grzewczej, w związku z czym reszta kuchenki jest co najwyżej ciepła i nie powoduje przywierania substancji i ich przypalania się. W płytach Solgaz kontrola pola grzewczego jest znacznie mniejsza. To skutkuje nagrzewaniem się znacznie większego obszaru i większym prawdopodobieństwem przywierania zanieczyszczeń do szkła.

Organizacja pól grzewczych 

Bolączką wielu użytkowników płyt kuchennych jest nieergonomiczne rozmieszczenie palników/pól grzewczych, w wyniku którego niemożliwym jest jednoczesne użytkowanie całego obszaru kuchenki. DynaCook rozwiązał ten problem proponując niestandardowy układ palników. Rezygnując z równoległego rozmieszczenia pól grzewczych w kuchenkach X2, X3, X4 i X5 marka zapewnia maksymalną wydajność w każdych warunkach.

Bezpieczeństwo 

Na uwagę przyszłych użytkowników gazu pod szkłem z pewnością zasługuje bezpieczeństwo użytkowania omawianych produktów. W obu przypadkach otwarty płomień został osłonięty płytą szklaną. Dzięki temu unikamy wszelkich zagrożeń wynikających z bezpośredniego kontaktu z płomieniem. Pod względem bezpieczeństwa obaj producenci oferują bardzo zbliżony standard, przy czym ze względu na bardziej precyzyjne ukierunkowanie mocy grzewczej to kuchenki DynaCook nagrzewają się mniej. Ich wybór sprzyja wspólnemu przyrządzaniu posiłku razem z dziećmi. To także rekomendowane rozwiązania dla osób starszych.

Płyty indukcyjne są płytami elektrycznymi, które do podgrzewania wykorzystują wytwarzanie pola elektromagnetycznego, czyli tak zwaną indukcję. Obecnie na rynku dostępnych jest wiele rodzajów płyt indukcyjnych z dostępnymi różnymi funkcjami, na przykład możliwością automatycznego zagotowania. Przed zakupem płyty indukcyjnej należy sprawdzić instalację elektryczną w domu czy mieszkaniu a także zaopatrzyć się w naczynia ze specjalnie dostosowanym dnem. Do zalet płyty indukcyjnej należą bez wątpienia krótki czas gotowania oraz bezpieczeństwo użytkowania.
Płyty gazowe DynaCook są efektem wieloletnich prac i badań nad technologią gaz pod szkłem. To innowacyjny polski produkt, który efektywnie gospodaruje gazem spalanym w wysokiej temperaturze, co gwarantuje niemałą oszczędność. Płyty gazowe DynaCook zużywają znikome ilości prądu i zmniejszają zużycie gazu. . Podłączenie płyty gazowej do prądu umożliwia sterowanie przy pomocy panelu dotykowego oraz zasila funkcję odpowiadającą za automatyczne zapalanie gazu. Maksymalne zużycie energii elektrycznej płyty gazowej wynosi 35 W, natomiast w przypadku płyty indukcyjnej zużycie może wynosić nawet 11000 W.Płyty DynaCook są rozwiązaniem nie tylko oszczędnym ale również ekologicznym. To dzięki dokładnie przeprowadzonemu procesowi spalania gazu w wysokiej temperaturze są niezwykle przyjazne środowisku oraz nie szkodzą w żaden sposób użytkownikom. Ponadto do atmosfery przedostaje się mniej szkodliwego dwutlenku węgla niż w przypadku tradycyjnych kuchenek gazowych. Warto nadmienić również, że produkty DynaCook są całkowicie bezpieczne, głównie ze względu na umieszczenie palnika pod powierzchnią szkła. Dodatkowym atutem jest także uniwersalność w rodzaju gazu a także brak konieczności zakupu specjalnych garnków..

Płyty gazowe są alternatywą dla płyt indukcyjnych.. Oba produkty idealnie sprawdzą się w małych pomieszczeniach jak i w otwartych kuchniach. Ich nowoczesny i minimalistyczny wygląd dopasuje się do każdego wnętrza. Zarówno jedne jak i drugie rozwiązanie będzie idealne dla osób ceniących sobie wygodę oraz komfort podczas przygotowywania posiłków, jednak należy pamiętać, że użytkowanie płyty indukcyjnej wiąże się z większymi kosztami.

Powyższe wymienione elementy wskazują na to, że pod wieloma względami płyta gazowa może być lepszym wyborem do zastosowania w kuchni niż płyta indukcyjna. Wpływają na to przede wszystkim oszczędność oraz proekologia. Wybór płyty gazowej DynaCook jest dla użytkowników długotrwałą, niezawodną inwestycją w innowacyjną technologię.