W wyposażeniu jachtu najważniejsza jest ergonomia. Od urządzeń i elementów wyposażenia – zarówno na, jak i pod pokładem – oczekujemy funkcjonalności w parze z niewielkim rozmiarem, który ułatwia dogodną aranżację przestrzeni. Niezwykle ważne jest również bezpieczeństwo. Jak w te oczekiwania wpisuje się kuchenka gazowa?
Dotychczas na jachtach gotowaliśmy przede wszystkim na tradycyjnych kuchenkach gazowych dwupalnikowych. Rozwiązanie to było dogodne – bo kuchenka nie zużywała prądu – ale i niebezpieczne – podczas gotowania byliśmy narażeni na kontakt z otwartym ogniem. Technologia gazowych płyt ceramicznych rozwiązuje ten problem, łącząc w sobie zalety tradycyjnej kuchenki gazowej z komfortem i bezpieczeństwem użytkowania płyty ceramicznej.
Płyta gazowa dwa palniki DynaCook X2 została wyposażona w dwa nowoczesne pola grzejne, które dzięki zastosowaniu technologii gazu pod szkłem zapewniają szybkie podgrzewanie potraw, przy jednoczesnym bardziej efektywnym wykorzystaniu paliwa. W praktyce oznacza to jeszcze szybsze gotowanie i rzadszą wymianę butli gazowych. To duże udogodnienie podczas długich rejsów, ponieważ możemy znacząco ograniczyć zapasy gazu w butlach, a co za tym idzie zwolnić przestrzeń na inne elementy ształunku. Co ważne oferowana kuchenka gazowa na jacht zapewnia wysoki poziom bezpieczeństwa – ukrycie palników pod powierzchnią płyty ceramicznej ogranicza do minimum ryzyko oparzenia podczas użytkowania kuchenki na wodzie. Jej dodatkową zaletą jest niewielki rozmiar i kompaktowa budowa, dzięki której nie zajmuje cennego miejsca w kambuzie. Z tego powodu kuchenka bardzo dobrze sprawdzi się również na mniejszych jednostkach. Jednocześnie dwupalnikowa płyta gazowa na jacht marki DYNAXO odznacza się eleganckim designem, który bardzo dobrze wpisuje się we wnętrza nowoczesnych jednostek pływających – jachtów żaglowych i łodzi motorowych.
Pod względem funkcjonalności kuchenka DynaCook X2 oferuje nieporównywalnie większą wygodę od tradycyjnych kuchni gazowych. Uruchomienie pola grzejnego nie wymaga zapałek, ani zapalarki. A jego temperaturę możemy w łatwy sposób zaprogramować zapewniając optymalne warunki do gotowania, smażenia i podgrzewania potraw. To także duże udogodnienie pod względem utrzymania czystości w kambuzie. Gładka i nieporowata powierzchnia kuchenki znacząco ułatwia jej czyszczenie.